Jdi na obsah Jdi na menu
 


Budislav - ve znamení barviček

12. 6. 2008

Letošní setkání tří KLUSů – Havlíčkův Brod, Svitavy a Ústí nad Orlicí – bylo ve znamení malování: Nejprve, ještě v pátek navečer, měl každý z výše uvedených týmů vystihnout a prezentovat svůj klub. V sobotu dopoledne jsme malovali již individuelně: každý měl namalovat strom, který by vystihoval jeho povahu a okamžitou náladu. V neděli dopoledne jsme pro změnu vyjadřovali obrázkem svůj nynější vztah k alkoholu. Po dokončení obrázků jsme se vždy sešli v kruhu, každý předvedl své dílo, nechal chvíli hádat ostatní, co tím chtěl říci, a hodnotit, pak teprve sám podal komentář. 

Ano, byla to arteterapie, kterou si opět na nás vymyslela laická terapeutka a organizátorka Dana, a my jsme věděli, že nějaká zajímavá komunita tu bude, jen jsme nevěděli a hořeli jsme zvědavostí, jak to bude probíhat, když jsme ve 14 hodin vyjížděli, Andrea, Luděk, Zdenda a Milan s paní doktorkou z H. Brodu, Helenka s Láďou z Hlinska. Cestu už známe, takže jsme ani na spletitých silničkách v oblasti Proseče a Nových Hradů nezakufrovali. Jen v Proseči jsme se pro jistotu optali na cestu pána, na kterém bylo hned patrno, že se vrací z hospody, ale poradil nám správně.

Na tábořiště jsme dorazili v 16 hodin, dávno před ostatními, i jali jsme se zatím vyrábět pro změnu naše překvapení: Paní doktorka sestavila a zkopírovala zpěvník k ohníčku, 33 písniček na devíti listech, bylo třeba je poskládat, sešít a vyrobit tak 20 sešitků. A pak už se začala sjíždět vozidla ze Svitav a Ústí nad Orlicí. Nastalo vítání starých známých i představování těch, kteří tu dosud nebyli a tři dny plné přátelství a pohody, hraní si s barvičkami i řešení našich problémů, zejména toho, který nás tu spojuje, hledání společné strategie. Nechyběl výlet do skal ani posezení u ohníčku za doprovodu neúnavného kytaristy Jaromíra, chutná krmě svitavských kuchařek, doplněná slanými i sladkými výrobky ústeckého pekaře Karla, nechybělo sluníčko, ale ani bouřka, jež se přes nás přehnala v sobotním podvečeru – i to patří k věci, i děti, které přijely se svými rodiči, tu měly povyražení na hřištích. Letošní novinkou byl kurs prvních krůčků na počítači, který začátečníkům poskytoval Zdenda na svém novém laptopu.
S pocitem přátelství a sounáležitosti jsme se i po nedělním obědě rozjížděli do svých domovů. Luděk s Milanem při tom vyzkoušeli autobusové spojení a zjistili, že i v neděli, kdy je výskyt autobusů vzácností, se lze z Budislavi do Havlíčkova Brodu dostat za 2 hodiny.

zapsal: Luděk Šimek