Jdi na obsah Jdi na menu
 


Typy alkoholismu

1. 5. 2007

Typy alkoholismu


Obrazek










Alkoholismus dělíme na 5 typů,označovaných pímeny řecké abecedy. V tomto článku bych se jednotlivé typy pokusil charakterizovat.Prvním typem je Alfa.Tento typ je označován jako nedisciplinované pití. Může trvat i desítky let. Kontrola pití není narušena, většinou se piják nepropije do závislosti. Tento typ ale může nenápadně přejít do typu gama.
Druhý typ je Beta. Nejedná se zde sice o závislost v pravém smyslu, ale dochází zde k sekundárním nemocem například k zánětům (hlavně trávicího ústrojí) a cirrhozám.
Snad nejznámější v našich poměrech je Gama. Většina našich čtenářů s ní má svoje zkušenosti.
Charakterizuje jí několik znaků:
zvýšená tolerance na alkohol
narušení kontroly v pití
schopnost abstinence
Rozlišujeme na tzv. „normální společenské pití“ (nepije vše,co mu přijde pod ruku)
„prodromální fáze“ (má okénka, občas nejde do práce, touha po alkoholu, třesy,ještě může přestat)
Vzácnější formou je Delta. Charakterizuje jí neschopnost abstinence, při vysazení alkoholu jsou silné abstinenční příznaky, má stále svojí hladinu (ani střízlivý ani opilý). Je běžná například ve Francii a v oblastech, kde se pije především víno
Poslední je Epsilon- dipsománie. Je to alkoholismus, který „nasedá“ na jiný typ nemoci (například schizofrenie, mánie, epilesie). Slovo „dipsoménie“ znamená: „Občasné chorobné nutkání k několikadennímu pití alkoholu až do stavu otravy, kvartální pijáctví“.
Zdeněk Baloun

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

jvartální piják

(Mili, 1. 3. 2009 18:59)

Nůžete mi říci,jak se projevuje u kvartálního pití ten moment,kdy končí období absence a začíná opět chuť na alkohol?Jakými stavy,co to s člověkem dělá,že si nemůže pomoct a zase do toho spadne?

Re: jvartální piják

(Hana, 17. 7. 2018 17:54)

hrozné stavy jako smutek, neklid, napětí, nervosita, deprese, úskost, sklesli smutni obličej, nic ho nebaví, premyšlí, tomu se neubráni piják nijakým spusobem až se musí nekolika dní opijet pod obraz boží, jak uvádí články nekdy až do stavu otravy. Jak již bylo psáno, kvartalni pití je spojeno s maniodepresivní psychozou, schizofrénií, epilepse...
https://books.google.sk/books?id=EwJbAgAAQBAJ&pg=PA48&lpg=PA48&dq=alkoholismus+spojeny+s+maniou&source=bl&ots=ludc0XMiYk&sig=ROTRHDtnpHmwAXfVmOQGbcn_INk&hl=sk&sa=X&ved=0ahUKEwiA1vHBmabcAhUUyaYKHf8VBxUQ6AEIaTAG#v=onepage&q=alkoholismus%20spojeny%20s%20maniou&f=false


https://is.muni.cz/th/105602/pedf_m/Mgr-Bartos-prevence_alkoholismu_final.txt

Ve všech případech si piják něco nalhává

(Zdenda Baloun, 1. 3. 2009 20:51)

Ať již to, že svoje problémy "vyřeší" pomocí alkoholu, nebo třeba to, že má pití pod kontrolou.Přitom je jasné, že alkohol je prodepresivní droga, která zvyšuje deprese. Co se týká kontrolovaného pití, nikdy nepij v situacích, kdy se "potřebuješ napít". Často kvartální pijáctví maskuje jiné nemoci, které jsou tím pádem neléčeny. V Každém případě mohu poradit obrátit se na odbornou pomoc (AT poradny, nebo psychologické poradny.