Jdi na obsah Jdi na menu
 


Osud alkoholu v těle

1. 5. 2007

Osud alkoholu v těle


Obrazek
Název „Alkohol“ pochází z arabského „Al- kahal“ což znamená jemná substance. Vzniká při kvašení cukru působením kvasinek. Kvašení probíhá asi do 14 %, po překročení této hranice jdou kvasinky zahubeny. Vyšší koncentrací alkoholu se dosahuje destilací nebo rektifikací. Alkohol lze vyrobit do koncentrace maximálně 96%, neboť je hydroskopický- to znamená, že si sám „natáhne“ vzdušnou vlhkost.
Fyzikální vlastnosti: Bod tání při běžném tlaku: -114,4°C
Bod varu při běžném tlaku: 78,3°C
Hranice výbušnosti: 3,4-15% objemových
Teplota hoření: 425°C
Mozek a alkohol:
Alkohol napodobuje účinek mnoha drog. Působí jako kokain a amfetaminy. Tim vyvolává pocity vzrušení. Současně vyvolává pocity podobné při užití Valia a jiných zklidňujících léků. Tím způsobuje odstranění zábran a úzkost. Napodobuje anestetika a tím poruší spojení mezi tělem a myslí. Je to zrada- člověk se cítí sebejistě a přitom je neschopný akce.
Cesta alkoholu v těle:
Alkohol je velmi dobře sliznicemi přijímán do krevního oběhu- v dutině ústní(minimum), žaludku, střevě též při podání konečníkem a při aplikaci na kůži (u novorozenců může způsobit těžkou intoxikaci vedoucí až ke smrti!). Velmi dobře je absorbován z plic (dýchání par alkoholu)
Určité velmi malé množství alkoholu vytváří tělo samo(0,04 promile) a to fermentací potravin střevní mikroflórou.
V těle je alkohol zpracován alkoholdehydrogenázou (detoxikační enzym) přes acetaldehyd na kyselinu octovou a dále na oxid uhličitý a vodu. Většina alkoholu však dojde do střeva. Odtud velmi snadno přestupuje do krevního oběhu.
Játra zpracovávají asi 80mg/kg alkoholu za hodinu. Pokud je přijato větší množství, dochází k intoxikaci (ebrieta= opilost)
Málokdo ví, že nevolnost při pití nezpůsobuje alkohol, ale jeho produkt acetaldehyd. Čím více pijeme, tím více se ho vytváří a tím je větší nevolnost. Tato chemikálie se rychleji vytváří u asiatů a proto je mezi nimi méně alkoholiků.
Zdeněk Baloun
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář