Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z akcí KLUSU

24. 3. 2008

BUDISLAV 2007

Letošní setkání na Budislavi - v pořadí už třetí jsme naplánovali na tři dny. Zúčastnili se ho členové tří Klusů – Svitavy, Havlíčkův Brod a Ústí n/Orlicí.
Na rozdíl od minulých setkání, která byla orientována spíše na turistiku na tom letošním byly i terapeutické prvky a také bylo včetně stravování.Hned v pátek, po úvodním setkání a večeři byla pro účastníky připravena terapeutická aktivita. Všem přítomným byly zavázány oči a utvořili jeden velký řetěz , kde každý držel koho-si jednou a koho-si druhou rukou, ale nevěděl koho. Každý byl někým veden a musel mu důvěřovat, musel se spolehnout na jeho vedení, a jiného vedl sám – měl za něj odpovědnost, aby šel za ním tou správnou cestou.
Asi po dvaceti minutách cesty se had stočil a uzavřel do kruhu – velkého kruhu přátelství a společné síly. A najednou se zevnitř kruhu ozvala kytara a Bethovenova Óda na radost s textem skálovské hymny abstinence.
Nezapomenutelný zážitek.
Další zajímavá terapie byla připravena na sobotní dopoledne. Každý si nasbíral přírodniny, které našel – šišky, větvičky,kamínky,květiny a podobně a sestavil z nich obrázek sama sebe – svůj vnitřní svět, o který se měl potom podělit s ostatními. Bylo zajímavé si všímat, co jsme sami ze sebe ochotni dát druhým.
 
Sobotní odpoledne patřilo turistice. Někteří z nás šli do Toulovcových maštalí, a ti kteří je už znají jeli auty na zámek Nové Hrady a okolní rozhledny. Dlouho do noci pak zněly u ohně kytary a krásné písně. Bylo to setkání plné přátelství a dobré vůle, výměna zkušeností z abstinence, setkání lidí, kteří mají společné zájmy a mají si navzájem co říci. A určitě to nebylo setkání poslední. 


 

 

CESTA K SOBĚ

13.4.2007 se konala vernisáž již druhého ročníku výstavy Cesta k sobě.
Pro letošní ročník jsme zvolili prostory v divadle Trám, kde je komornější prostředí a práce abstinujících umělců zde lépe vynikly.

Proč se výstava jmenuje CESTA K SOBĚ ? Je to tvorba zrozená z abstinence – tvorba lidí, kteří zvítězili nad svojí závislostí na alkoholu nebo jiných drogách a ve své abstinenci začali tvořit . Je to výstava obrazů, fotografií, počítačové grafiky,výšivek a veršů. Je to nový pohled těchto lidí na svět – pohled který není zkalený skleničkou, pohled střízlivých očí. Cesta od závislosti ke střízlivosti není cestou jednoduchou, je to především cesta hledání nových hodnot, nových cílů a zájmů. Je to cesta k sobě samému, ke svému srdci, ke své duši – zkrátka cesta k sobě. A členové KLUSU, kteří na výstavě vystavovali své práce se touto cestou vydali. Bylo zajímavé porovnávat exponáty výstavy loňské a letošní, porovnat jaký kus na této cestě za rok ušli . Pro tyto lidi je velmi důležité, že se o jejich tvorbě dozví i široká veřejnost, že se na jejich díla přijde někdo podívat, že jejich snahu někdo ocení. Proto jsme rádi, že na vernisáž přišla místo starostka města Svitav paní Marcela Sezemská , a svoji milou řečí abstinující umělce povzbudila a dodala jim chuť do další tvorby. Určitě tato výstava nebyla naší poslední a už teď se těšíme na její další ročník a doufáme, že tyto výstavy stanou tradicí v našem městě.