Jdi na obsah Jdi na menu
 


Piší o nás ve svitavských listech

 

FOTO: S pitím jsem skončila kvůli dítěti, říká žena

VÝSTAVA sdružení Klus je od pondělí ve Svitavské nemocnici.

VÝSTAVA sdružení Klus je od pondělí ve Svitavské nemocnici. Autor: Deník/Květa Korbářová

dnes 12:14

Svitavy – Kresby, fotografie, keramika. Vestibul Svitavské nemocnice se proměnil v galerii. Od pondělí zde vystavují členové občanského sdružení Klus.

 
 
 

Výstavu Cesta k sobě v nemocnici pořádá Klus, Klub lidí usilujících o střízlivost. „Po léčbě závislosti se lidé většinou vracejí k činnostem, kterým se věnovali před tím, než začali pít. To jim pomáhá,“ vysvětlila terapeutka Dana Vítová, předsedkyně sdružení Klus.

Uvolnění

Plastiky ve Svitavách vystavuje Hana Synková z České Třebové. Keramiku se učila dělat jako dítě na základní umělecké škole. Před časem se k ní vrátila. „Práce mě uvolňuje a dobíjí,“ uvedla výtvarnice. Ze závislosti na alkoholu se léčila na psychiatrii v nemocnici. „Nejdůležitější věcí je, aby si člověk přiznal, že má problém. Sám o sobě musí pronést větu: Já jsem alkoholik.  Jakmile zapírá a tvrdí, že to má pod kontrolou, neuvědomuje si svou nemoc,“ poznamenala Hana Synková.

Pít začala kvůli stresu. „Hranici jsem překročila natolik, že v deset hodin dopoledne už jsem měla v sobě tři promile,“ vzpomínala výtvarnice Synková. S pitím skoncovala kvůli svému dítěti. Dívalo se na ni. „To byl impulz, abych přestala pít,“  řekla Hana Synková. Dodnes nosí fotografii svého potomka u sebe, kdyby se zase objevil stres. „Bez alkoholu je život krásnější.  Řídím, mám stále čistou hlavu, můžu pracovat, tvořit. Jsem svobodná a je mi dobře,“ tvrdí dnes Hana Synková.

Mirek ze Svitav fotografoval. Pak ale propadl alkoholu. Jednou v opilosti fotoaparát rozbil. „Nepřijímal jsem názory druhých. Byl jsem přesvědčený, že mám pravdu jen já,“ uvedl Mirek. Problémy řešil pitím, všem se vyhýbal. „Došlo to tak daleko, že jsem si myslel, že nepřežiji. Bylo mi hrozně špatně,“ řekl Mirek. Po týdnu v nemocnici dobrovolně podstoupil odvykací kůru v léčebně.  Tam strávil nakonec devatenáct týdnů.

Místo pití sport

Mirek dnes už nefotí, ale vrátil se ke sportu. „Opět běhám a jezdím na kole. S kamarádem jsme absolvovali čtyřiadvacítku na Lysé hoře.  Připravujeme se také na horský ultramaraton v Beskydech,“ řekl Mirek. Dříve dělal všechno pro to, aby se mohl napít. Dnes alkohol nepotřebuje. „Jsem rád, že to tak dopadlo a hlavně mám zase co dělat,“ dodal  Mirek. 

Autor: Květuše Korbářová

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář