Jdi na obsah Jdi na menu
 


Občané proti hazardu

 Dobrý den,

dovoluji si Vás oslovit jménem o.s. Občané proti hazard (OPH). Naše sdružení se dlouhodobě angažuje v prosazování přísnější regulace tvrdého hazardu v ČR (spolupracujeme např. s Agenturou pro soc. začleňování, Člověkem v Tísni, Transparency Internacional, o.s. Brnění aj.). V současné době je v ČR více automatů na jednoho obyvatele než v Las Vegas a Česká republika se tak stává „Kasínem evropy“. Na tvrdý hazard je navázáno velké množství sociálně patologických jevů. Dle velice střízlivých odhadů je v ČR 300 – 500 tisíc závislých hráčů, což sebou nese drtivé dopady nejen na gamblery samotné a jejich rodiny, ale i na celou společnost. Toto jsou ve zkratce důvody, proč se OPH zapojuje do aktivit týkajících se rozumné regulace tvrdého hazardu. V návaznosti na dubnové rozhodnutí ústavní soudu, které navrátilo možnost regulace hazardu místním samosprávám, se mnoho obcí v České republice vydalo na cestu regulace. Tuto aktivitu místních samospráv velice vítáme a podporujeme jí. 
       Na druhé straně stojí provozovatelé hazardu, jenž svojí aktivitu hájí všemožnými legálními (ale i nelegálními) způsoby. Jeden z argumentů, který „hazardníci“ používají je financování neziskových organizací z výnosů, resp. z daní, které obcím odvádějí. Někteří dokonce došli tak daleko, že vyvíjejí nátlak na neziskové organizace, aby samy (za úplatu) vyvíjely aktivity směřující k radnicím a hájící hazard s argumentem, že z těchto peněz je financována jejích pomoc osobám, kteří jí potřebují. 
      Uvědomujeme si, že finanční situace v oblasti neziskového sektoru je dlouhodobě velice napjatá. Zároveň se ale domníváme, že pomoc druhému nemůže sloužit k obhajobě činnosti, která prokazatelně působí proti smyslu pomáhajících organizací. Tato činnost doslova likviduje životy závislých a jejich rodin, čímž de facto produkuje další osoby (budoucí klienty), které budou dříve nebo později potřebovat pomoc. Tuto argumentaci provozovatelů hazardu a těch (často výrazně finančně zainteresovaných) radních, případně zastupitelů, kteří jsou jim nakloněni, pokládáme za absurdní. Doprovodnou korupcí, která v současné době cloumá celou republikou na komunální úrovni, se již intenzivně zabývá PČR a ÚOKFK. Tímto postojem si totiž dotčení berou za rukojmí organizace, jejichž cílem je pomáhat.
      Z tohoto důvodu vznikl v autorství Jana Bohma web www.nevladkybezhazardu.cz na němž se začaly sdružovat pomáhající organizace se zodpovědným přístupem k fundraisingu, které chtějí otevřeně vyjádřit svůj postoj k tvrdému hazardu či odmítají financování z této činnost. Tímto bych rád požádal i Vás o zvážení postoje Vaší organizace a eventuální připojení se mezi ostatní organizace odmítající tvrdý hazard. V případě zájmu Vám také chci nabídnout užší spolupráci v oblasti vyvíjení aktivit směřující k důsledné regulaci hazardu ve Vašem regionu. Během zhruba měsíce bude naše organizace ve spolupráci s dalšími spolupracujícími subjekty a donory, kterým jde o kvalitu života lidí a očištění veřejného prostoru, vydávat brožuru, kterou dostane každý zastupitel každé obce v ČR. I zde se může objevit Vaše logo. V případě zájmu se mi neváhejte ozvat. 



S pozdravem a díky za čas strávený nad tímto mailem 


Mgr.Michal Kniha
725 783 536

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář