Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pověry

29. 4. 2007
Pověry
Obrazek





















V životě je častokrát třeba udělat závažné rozhodnutí; už jenom proto, aby život mohl pokračovat. Jedním s těchto rozhodnutí je přiznat si svojí chorobu, ať již sobě, nebo ostatním lidem. Zde však narážíme na problém, a to je neznalost veřejnosti o alkoholismu jako choroby. Existuje totiž mnoho pověr o alkoholismu a o duševních chorobách vůbec. Stačí už jenom fakt, že závislosti se léčí na psychiatrických odděleních, což ovšem stačí, aby byl člověk „zaškatulkován“ do role blázna- tím pádem nebezpečného individua, před kterým je nutno mít se na pozoru. To ani nemluvím o tom že léčený alkoholik je opilec, který je horší, než ti, co pijí, neboť ti jsou „jenom“ pijáci, kdežto on je skutečný alkoholik. Nehledě na to, že si za svojí nemoc může sám, neboť si pití kupoval. Jak by to mohl být plnohodnotný člověk?
Tyto pověry jsou, a bylo by jenom pošetilé zavírat před nimi oči a tvářit se, že neexistují. Je třeba s nimi v životě počítat a připravit se na to, že se tu a tam najdou lidé, kteří se na nás budou dívat přes prsty. I přes tento fakt je dobré přiznat sobě a okolním lidem svojí chorobu, už jenom proto, abychom lidem dokázali, že většina z toho, co se o závislých lidech tvrdí jsou pověry. Naštěstí, už se v tomto směru něco děje, o duševních chorobách se už začíná mluvit, svépomocné kluby už pořádají výstavy, které snad upraví názor veřejnosti na závislost, ale jak přesvědčit své okolí, když mnohde nejsou ani svépomocné kluby, natož pak výstavy?
Tady je každá rada drahá- přesto však existuje řešení. Být sám sebou i se svými klady a nedostatky. Jistě, že to zpočátku nebude nijak lehké, někdy to bude chtít zatnout zuby, ale život lehký není. Zpočátku bude člověk potřebovat pomoc svépomocné skupiny nebo klubu. Sdílení stejného problému někdy pomůže, nehledě k tomu, že si člověk v klubu může najít přátele, kteří mu v těchto těžkých dobách pomohou.
Na cestě v abstinenci mnoho dobrých přátel a sil překonávat problémy přeje
Zdeněk Baloun.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář